Wat willen we bereiken?
Actieve deelname aan totstandkoming provinciaal en nationaal ruimtelijk beleid
Het Rijk heeft aangekondigd dat zij de regie in het ruimtelijk domein naar zich toe gaat trekken en een sterkere rol zal gaan spelen bij de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland. Dat heeft medio 2024 geleid tot de presentatie van het voorontwerp van de Nota Ruimte. Hoewel het voorontwerp geen juridische status heeft vindt er wel participatie plaats waar Oss intensief aan deelneemt, zodat we onze inbreng zo goed mogelijk borgen in deze vroege fase. Afhankelijk van de vertaling van voorontwerp naar ontwerp zullen we bekijken of we in het formele vaststellingproces onze zienswijze kenbaar maken, al dan niet samen met de regio of buurgemeenten. Datzelfde geldt voor andere ontwikkeltrajecten op provinciaal en regionaal niveau zoals het Brabants Programma Landelijk gebied (BPLG), het provinciale Ruimtelijk Voorstel en het ruimtelijk positionpaper van de RNOB. Belangrijk onderdeel in de beleidsontwikkeling is de provinciale verstedelijkingstrategie en het bijbehorende uitvoeringsprogramma op niveau van de provincie en de stedelijke regio 's-Hertogenbosch. Met toetreding tot de B7 zitten we als Oss nadrukkelijk aan tafel bij het uitzetten van de strategie en de ontwikkelingen in NOVEX stedelijk Brabant. Afhankelijk van het thema en de scope bepalen we met wie en in welke vorm we samenwerken (buurgemeente(n), regio, B7, provincie).
Omgevingsvisie - afronding
In 2024 hebben we onze omgevingsvisie afgerond en bieden deze begin 2025 ter vaststelling aan de gemeenteraad aan. Dit doen we na een participatietraject met ons bestuur, stakeholders en inwoners. In de omgevingsvisie bepalen we onze langetermijnkoers richting 2040, de strategische doelen en de richting waarin we Oss willen ontwikkelen. De omgevingsvisie geeft vanuit onze huidige en toekomstige opgaven en ambities een integrale blik op de toekomst, waardoor initiatieven en ontwikkelingen binnen het Osse grondgebied in samenhang met elkaar en in het licht van onze doelen afgewogen en opgepakt kunnen worden. De omgevingsvisie is een belangrijk sturingsinstrument voor de raad en heeft een juridische status. We evalueren en actualiseren de omgevingsvisie periodiek op basis van nieuwe inzichten en beleidsontwikkelingen. Afhankelijk van de inhoud en het detailniveau van de omgevingsvisie bekijken we op welke thema's of gebieden er nog een nadere uitwerking moet plaatsvinden.
Handhaven van huidige dienstverleningsniveau
We werken nu een jaar met de Omgevingswet en blijven de komende jaren bezig met de implementatie van de verschillende onderdelen (omgevingsvisie, omgevingsplan, programma, vergunningverlening, toezicht en handhaving). De nieuwe Omgevingswet vraagt ons om nieuwe en andere processen in te regelen om de samenloop tussen de verschillende initiatieven en beleid, die moeten landen in het Omgevingsplan, zo goed mogelijk te laten verlopen. Tegelijkertijd houden we de winkel open door de laatste oude Wro-bestemmingplannen en vergunningen af te ronden en nieuwe vergunningen onder de Omgevingswet te verlenen. Ook voeren we de eerste ruimtelijke procedures uit in de vorm van buitenplanse omgevingsplanafwijkingen (BOPA) en wijziging van het omgevingsplan. Deze zijn op hun beurt weer input voor het nieuwe omgevingsplan. We verkennen met andere gemeenten uit onze regio of periodieke afstemming andere ketenpartners (GGD, Veiligheidsregio en ODBN) ook mogelijk is, zodat we nog integraler kunnen afstemmen. Zo gaan we de komende jaren verder ontdekken wat er nodig is om goed met de Omgevingswet te kunnen werken.
Ontwikkeling omgevingsplan – transitieplan en transieopgave
Voor 1 januari 2032 moeten we beschikken over één nieuw omgevingsplan voor de hele gemeente. Om hier te komen is een transitieplan opgesteld en bepalen we na evaluatie jaarlijks de transitieopgave voor het daaropvolgende jaar. Zo werken we stapsgewijs (thema- en gebiedsgericht) toe naar het nieuwe omgevingsplan. Onze focus ligt op de basis op orde brengen voor het omgevingsplan, zodat we zo goed en snel mogelijk nieuwe ruimtelijke initiatieven in het omgevingsplan kunnen laten landen. In 2024 zijn we begonnen met het oppakken van de 10 meest urgente en meest voorkomende thema's. Voor deze thema's maken we nieuwe omgevingsplanregels (voor de regelbibliotheek) en bekijken we of we eventueel het beleid moeten actualiseren. We verkennen of we hierbij slim kunnen samenwerken met de VNG, Provincie Noord-Brabant, andere gemeenten en ketenpartners om zo goed en efficiënt mogelijk het nieuwe omgevingsplan op te bouwen.
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- We zijn goed aangehaakt op het ruimtelijk beleid van rijk, provincie en regio en zorgen dat de Osse agenda goed wordt ingebracht.
- We hebben een actuele omgevingsvisie.
- We bouwen stapsgewijs ons omgevingsplan op.
- We hebben onze procesbeschrijvingen afgestemd op de Omgevingswet.
- We kunnen werken met de nieuwe digitale technische standaard voor de Omgevingswet
Wat gaan we hiervoor doen?
Activiteit | Wanneer gereed (kwartaal/jaar)? |
---|---|
| 2025 |
| Q1/2025 |
| 2025 |
| 2025 |
| Q4/2025 |
| 2025 |
| Q2/2025 |
| 2025 |